miercuri, 22 iunie 2011

De tot râsul sau de tot plânsul


Pentru cine nu crede nici acum că departamentul de informare publică al Ministerului Apărării Naționale se ocupă cu dezinformarea și manipularea opiniei publice, iată un caz concret și ticălos.

În seara zilei de marți, 21 iunie 2011, la Radio România Actualități s-a anunțat rubrica sau emisiunea „Actualitatea militară”, iar o doamnă crainic sau reporter sau ce o fi fost ea la vedere a anunțat știrea că, în acea zi, Camera Deputaților a votat legea de aprobare a ordonanței de urgență care transformă pensiile militare de stat în pensii de asigurări sociale, iar pe rezerviștii militari în beneficiari de asistență socială.

Nimic nu ar fi fost de condamnat la această știre, dacă nu ar fi fost completată cu o bandă sonoră atribuită ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, care, în urma votului ar fi spus câteva cuvinte de mulțumire. În acest context, vocea lui Oprea anunța, de la tribuna Parlamentului dar prin intermediul Actualității militare, că, în urma recalculării, peste 90 la sută dintre pensiile militarilor ar fi crescut!

Deoarece același minister al apărării comunicase rezultatele recalculării, iar unii dintre cei interesați au și analizat acele rezultate, se știa deja la ora emisiunii radiofonice adevărata creștere a pensiilor, deși, mai corect, nu se poate vorbi de o creștere sau scădere a pensiilor, ci de transformarea pensiilor militare de stat în pensii de asigurări sociale, în cuantumuri diferite. Dacă datele comunicate sunt corecte, atunci doar 36,07 la sută au crescut, pe când 27,86 la sută au scăzut, iar restul au rămas, incredibil, la fel, până la ultimul bănuț, deși formula de calcul este total diferită.

Aha! și-a zis ascultătorul avizat, încercând ca această revelație să nu îi distragă atenția de la condusul automobilului (că unde altundeva se mai ascultă radioul, dacă nu în mașină). Care va să zică Oprea dezinformează Parlamentul României! a fost concluzia firească, la comparația dintre ce ar fi zis Oprea și ce se cunoaște despre procesul recalculării.

Ca urmare, după ce cursa auto s-a consumat, a urmat accesul la înregistrarea audio-video de la Camera Deputaților din Parlamentul României (o puteți accesa de aici). Conform respectivei înregistrări, Oprea de la apărare a zis:

Am avut sprijinul dumneavoastră, al tuturor parlamentarilor, a guvernului României, a primului ministru, a președintelui României și astfel, vreau să vă spun că, astăzi, în urma recalculării, la Ministerul Apărării Naționale, peste 90 la suta din pensiile militarilor români, care reprezintă singura categorie care își leagă viața de aprarea țării și, știți bine, depun un jurământ in care jură să își apere țara chiar cu prețul vieții.

Aceasta este transcrierea înregistrării, iar dezacordul dintre numele sprijin, care este de gen neutru, cu forma masculin la singular și articolul posesiv a, care este de genul feminin, îi aparține acestui Oprea, cam agramat, dar doctor în științe militare sau în ce și-o fi cumpărat el doctoratul, pe banii noștri. Tot înregistrării nealterate îi aparține și suspensia cu ce s-a întâmplat cu cele 90 la sută dintre pensiile militarilor români. Deci, Oprea nu a dezinformat de la tribuna Parlamentului. Oprea nu a spus nimic! Cel puțin, nu a spus nimic inteligibil.

Dar, spre norocul său, la Ministerul Apărării Naționale există posibilitatea mixajului audio și există un compartiment de „producție” media, care trebuie să fie încadrat cu tot felul de mici ticăloși, dispuși să refacă discursul idiot al ministrului și să îl transforme într-unul inteligibil.

Ba, mai mult decât inteligibil, să îl facă și manipulatoriu. Pentru ca cei cărora le-au crescut pensiile să se simtă că fac parte dintr-o majoritate confortabilă, iar cei cărora le-au scăzut, să se considere niște prăpădiți excluși din sistemul aproape unanim de entuziaști recunoscători ai lui Oprea.

Dacă tot ne-am dus la înregistrarea parlamentară, să vedem ce a mai spus Oprea de la armată.

El a mai spus, de la microfonul Camerei Deputaților, în plenul ședinței acestora: „Eu vreau să vă multumesc pentru faptul că ați votat această ordonanță de urgență. Vreau să vă mulțumesc pentru tot sprijinul întregului parlament, indiferent de culoarea politică. M-ați ajutat cât sunt și cât voi fi ministrul apărării naționale și, de fapt, ați ajutat Armata română. Vreau să recunosc acest sprijin mai ales în comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională, unde parlamentarii de la toate partidele au ajutat sectorul de securitate națională și, în primul rând, armata română.

Știți ce înseamnă aceste mulțumiri? Înseamnă, de fapt, o declarație de complicitate a Parlamentului la distrugerea apărării naționale de către actualul guvern și ministrul Oprea însuși. Adică, le-a spus el, suntem toți în aceiași oală! Să nu veniți să mă întrebați pe mine de ce nu aplic prevederile legilor care reglementează activitatea de generare a puterii armate în România! Să nu mă întrebați pe mine ce am făcut cu banii apărării naționale! Să nu vă prind că vă interesează sistemul de dezvoltare a carierei militare sau cel de achiziții de tehnică și armamente! Să nu cumva să faceți așa ceva, că suntem de aceiași parte și, lovindu-mă pe mine, vă dați singuri cu cărămida în părțile sensibile și dureroase!

În plus, publicul român sau străin trebuie să înțeleagă niște mesaje tranșante.

Pentru acele segmente de public care sunt avizate și înțeleg ce se întâmplă în sectorul de apărare, mesajul trebuie să fie unul descurajant: chiar dacă voi credeți că este vorba de o conspirație împotriva capacității de apărare națională, aceasta este una generală, care cuprinde, la un loc, puterea și opoziția, precum și ambele camere ale Parlamentului. Ca urmare, tăceți din gură, pentru că nu aveți unde să vă duceți și cui să vă plângeți.

Pentru restul publicului, cel neavizat, mesajul este că, în domeniul apărării naționale, toate sunt bune și frumoase. Iată, toți parlamentarii, de la toate partidele, nu au altă preocupare decât să „ajute” atât sectorul de securitate națională, cât și, „în primul rând, armata română”. Deci, putem dormi liniștiți. Țara este sigură și apărată.

Iar, dacă cineva este curios, să se ducă la comisiile din cele două camere ale Parlamentului care au primit aceste mulțumiri ministeriale și să vadă că, de când este acest ultim guvern Boc, nu s-a înregistrat la aceste comisii nici o interpelare, nici o întrebare, ca să nu mai vorbim de alte forme de control parlamentar, care să privească modul în care domnul ministru nășește apărarea țării.

Dar Oprea de la minister nu s-a oprit aici. Dacă tot a fost să ia cuvântul, a mai spus: „Această categorie socială, militarii români, merită sprijinul dumneavoastră. Știți foarte bine că, astăzi, reprezintă cei mai buni ambasadori ai imaginii României în lume. Mai ales, militarii din teatrele de operații. Avem sprijinul marilor puteri și sprijinul aliaților pentru modul profesionist cum reprezintă țara. Știți bine că merg în teatrele de operații pentru că își iubesc țara, sunt curajoși, luptă pentru demnitatea acestei țări și pentru liniștea copiilor noștri.”

În mare, acest pasaj din discursul lui Oprea se concentrează pe ideea că ceea ce face el la minister are, pe lângă acordul parlamentarilor, și girul străinilor. În detaliu, însă, ceea ce spune gura lui Oprea, dacă este adevăr curat, atunci este unul inacceptabil pentru oricare cetățean responsabil al acestei țări.

De când este misiunea militarilor români să se ocupe de imaginea României în lume?! De când a fost subordonat Ministerul Apărării Naționale ministerului doamnei Udrea, iar noi nu știm? Când s-a inscripționat frunza cea verde pe drapelul de luptă? Cu ce se ocupă militarii români din „teatrele de operații”? Conduc cumva activități de imagine, au deschis birouri de promovare a imaginii, ce fac ei acolo?

Sau, în alt registru de detaliu, de când are nevoie Armata României de „sprijinul marilor puteri” pentru a-și îndeplini misiunea de apărare a țării? Și care sunt aceste mari puteri care sprijină armata română fără ca noi, cetățenii români, să știm ceva? Nu credem că poate fi vorba de Statele Unite ale Americii, care intră la categoria aliați, disociată în discurs de cea de mari puteri. Să fie oare vorba de Federația Rusă? Și, de mai cine, că sunt mai multe? Sau, dacă se referă strict la misiunea de reprezentare, ce acorduri secrete sunt între atașații militari și reprezentanții militari români în alte state și la NATO, și omologii lor din statele catalogate ca „mari puteri”? De ce simte nevoia ministrul în funcție să sublinieze acest sprijin de reprezentare?

Punând toate aceste întrebări ridicate de discursul lui Gabriel Oprea în Camera Deputaților, descoperim o problemă strategică de securitate națională: iată cine este la cârma politică a apărării naționale!

Iar dacă această problemă este corect formulată, atunci nu mai este loc de făcut mișto de modul de exprimare oprist. Deci, în loc să observăm că se face Oprea de tot râsul, ne îngrijorăm noi că țara noastră și armata ei au ajuns de tot plânsul.

Text publicat ințial în Clubul Cetățenilor Români - http://poporul.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu