miercuri, 6 iulie 2011

Vai de pensiile noastre!


Atunci când nu crezi nici în teoria, nici în practica conspirației, este foarte greu să scrii despre o conspirație de care ți-ai dat seama la un moment dat.

Și totuși, ce se întmplă, sub ochii noștri, cu sistemul public de asigurări sociale, cunoscut sub popularul nume de sistemul de pensii de la stat, nu se poate explica decât prin existența unei conspirații pusă la cale și executată cu diligență de actualii guvernanți.

Ideea de bază este că acest sistem public este privatizabil. Și, în reaua tradiție a privatizărilor românești, această privatizare trebuie să fie profitabilă pentru cei aleși să se înfrupte din roadele ei. Dar mai este nevoie și de un aranjament sau două pentru a face această afacere profitabilă. Acestor aranjamente le putem zice conspirație, deoarece ele se fac împotriva publicului.

De ce trebuie privatizat acest sistem? Pentru simplul fapt că aici sunt foarte mulți bani de devalizat, in timp ce guvernanții sunt în continuare flămânzi de banul public, iar alte privatizări mari nu prea au mai rămas.

La fel de adevărat este că sistemul public de pensii e tot mai greu sustenabil, în condițiile în care contribuțiile scad din cauza diminuării salariilor, migrării forței de muncă în alte state și creșterii șomajului, iar numărul de pensionați sporește continuu.

Desigur, rezolvarea sustenabilității sistemului în aceste condiții ar necesita atât soluții manageriale inteligente și novatoare, cât și o conducere dedicată și inspirată, ceea ce, evident, nu poate fi cazul cu actuala guvernare, care preferă să se descotorosească de orice probleme, mai ales când, prin această descotorosire poate avea și un profit material, de partid sau personal.

Problema este că, atâta vreme cât e la stat, sistemul nu poate falimenta, pentru că statul este el însuși garantul că pensiile vor fi plătite. Dacă este însă transformat într-un sistem de pensii private, atunci Dumnezeu cu mila. Adică vorbim de o privatizare în vederea lichidării, sau a falimentării, cum s-a mai întâmplat și cu multe alte firme privatizate.

Conspirația are trei piloni principali.

Primul și, probabil cel care asigură succesul, este pilonul psiho-social. Prin acțiuni concertate, dar și divesificate, se induce în public ideea că nu este altă soluție decât privatizarea sistemului public de pensii. Spre „binele” tuturor pensionarilor și cotizanților.

Acțiunea aceasta psihologică a fost lansată de președintele Băsescu însuși, cu mult timp în urmă, când, spre surprinderea tuturor celor avizați, a declarat că sistemul de pensii este în pragul colapsului. Pe vremea aceea nu existau semne că așa ar fi. Erau în sistem suficiente fonduri pentru plata pensiilor, mai ales că acesta este gândit nu numai să redistribuie cotizația colectată, dar și să producă bani, ceea ce, la data avertismentului băsescian făcea cu prisosință.

Apoi Guvernul a preluat ideea și a lansat o campanie de „informare” a publicului cu dificultățile pe care le are în plata pensiilor, sub lozinca „plătim mai mult decât colectăm”. Pentru a fi și mai credibil, Guvernul chiar a avut o tentativă de diminuare a tuturor pensiilor, pe același considerent.

În plus, o liotă de propagandiști de partid și de stat au dat drumul la „dezbateri” pentru susținerea tezei că statul este oricum un prost gestionar al banului public, inclusiv pentru pensii și că trebuie adoptată soluția privatizării sistemului public de pensii.

Al doilea pilon principal al conspirației este efortul de unificare a sistemului public de asigurări sociale. Pentru că, dacă este vorba de privatizare, aceasta trebuie să fie totală. Nu este recomandabil să fie lăsat în urmă nici măcar un singur sistem de pensii plătite de stat, pentru că s-ar putea face o comparație între acel sistem de stat și cel privat, iar falimentarea fostului sistem public devenit privat nu ar mai fi acceptabilă de cetățeni.

De aceea a fost atât de disperat Guvernul Boc să transforme pensiile militare de stat, precum și pensiile de serviciu și cele speciale în pensii de asigurări sociale. Și s-a încăpățânat să facă acest lucru în pofida argumentelor că, prin acest demers distruge sistemul de rezervă al apărării naționale. Iar faptul că nu s-au încurcat în proceduri de conversie a acestor pensii și nu s-au gândit la cetățeanul pensionar pe care l-au transformat din rezervist în „beneficiar” este un indicator clar că scopul era doar desființarea sistemelor complementare de stat, pentru ca acestea să nu mai poată să ofere o referință, în momentul falimentării rezultate din privatizarea asigurărilor sociale.

În final, al treilea pilon al conspirației este infuzia de capital suplimentar în sistemul public de asigurări sociale, înainte ca acesta să fie privatizat, scopul evident fiind să găsească acolo cât mai mulți bani cei chemați să îl preia.

Această infuzie de capital s-a făcut prin procesul de„ recalculare” a pensiilor militare de stat și a celor de serviciu pe „principiul contributivității”. Spre surprinderea celor naivi, s-a constatat că statul dă mult mai mulți bani în sistem pentru pensiile recalculate și devenite pensii de asigurări sociale decât dădea atunci când plătea direct pensiile militare de stat și de serviciu. Asta, deși propaganda clama că, prin recalculare și conversie, se elimină „pensiile nesimțite” și se face o economie la stat.

Bineînțeles, așa cum am mai arătat cu un alt prilej, prin conversie și recalculare s-au mai obținut și alte avantaje pentru guvernanții actuali decât infuzia de capital, dar aici discutăm doar relevanța acestui pilon conspirativ.

În concluzie, o conspirație se combate prin deconspirare, ceea ce am încercat aici.

Combarerea propagandei de partid și de stat cum că trebuie privatizat sistemul public de asigurări sociale pentru că statul nu mai poate plăti pensiile se face cu argumentul că, dacă statul întradevăr nu mai poate plăti pensiile, atunci este vina exclusivă a guvenanților proști, păgubosi, hoți și ticăloși.

Deci, soluția lipsei de bani pentru pensii este schimbarea gestionarului, nu vinderea gestiunii, ca să nu mai vorbim de confiscarea ei de catre unii, în detrimentul cetățenilor onești.

Text publicat inițial în Clubul Cetățenilor Români - http://poporul.ro/vai-de-pensiile-noastre/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu