miercuri, 17 aprilie 2013

Nu mai pricep aprope nimic


Luni, 15 aprilie 2013, la Boston, în statul Massachusetts din Statele Unite ale Americii, spre finalul faimosului maraton anual, care aduce zeci de mii de atleți în competiție, în zona liniei de sosire, au explodat două bombe artizanale, ucigând trei presoane, între care un băiețel de opt ani și rănind 180 de oameni, dintre care aproape 20 grav. În mod firesc, un asemenea tragic și irațional eveniment a tulburat întreaga lume și a creat un val de simpatie și compasiune pentru americanii atât de pe nedrept loviți de o mână criminală, rămasă încă necunoscută.
În contextul reacțiilor la exploziile din Boston, marți, 16 aprilie 2013, am dat peste următorul citat: „În numele României vreau să prezint condoleanţe, dar şi solidaritate. Este un moment în care România realizează cât de important este angajamentul în parteneriarul strategic cu Statele Unite ale Americii, cu lumea occidentală. Suntem aliaţi în faţa unor duşmani comuni”. El este postat pe site-ul Antenei 3, postul de televiziune de știri aparținând Grupului Intact și este atribuit domnului Ponta Victor, premierul. Mai mult, citatul este însoțit de o fotografie a unui ecran de televizor, pe care se vede vorbind domnul VictorPonta, prim ministru, „prin telefon”.


Dacă dai click pe imagine, pe site-ul Antenei 3, nu aici, poți vedea segmentul de emisiune, de marți, 16 aprilie, ora 13.03, în care, prin telefon, domnul Ponta zice: Îmi exprim „compasiunea și solidaritatea față de victimele de ieri de la Boston, din Statele Unite. Faptul că ... Guvernul României și în numele României vreau să prezint, repet, condoleanțe dar și solidaritate. Este încă un moment în care cred că România realizează cât de important este angajamentul nostru în parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, cu lumea occidentală. Suntem aliați în fața unor dușmani comuni și cred că orice efort și orice sacrificiu pe care România îl face și va face în continuare, pentru acest ... în această bătălie dreaptă, alături de aliații noștri este justificat și, repet, în asemenea momente tragice, încă odată, vreau să spun că suntem alături de partenerii noștri, și trebuie să fim și în continuare, într-o lume care, iată, ne confruntă, din păcate, cu evenimente de acest fel. Am exprimat și în scris  pentru Guvernul American această poziție a noastră. Vreau însă să o spun și public și să arăt compasiunea și solidaritatea noastră în fața unei tragedii de acest fel.”
Trimis fiind de domnul Ponta, prin mențiunea că domnia sa a „a exprimat și în scris pentru Guvernul american această poziție a noastră”, am ajuns la scrisoarea domniei sale, redactată în engleză și adresată domnului Duane C. Butcher, însărcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la București, în care domnul Ponta îi spune domnului Butcher că domnia sa a aflat cu profund regret și adâncă preocupare despre exploziile de la maratonul din Boston care au dus la moartea unor cetățeni americani și rănirea multor civili inocenți. Apoi, în numele Guvernului României și al său personal, domnul Ponta îi cere permisiunea domnului Butcher să transmită familiilor victimelor sincerele lor condoleanțe, împreună cu cea mai adâncă solidaritate cu poporul american. În final, domnul Ponta arată că dorește să exprime compasiunea lor pentru persoanele care au suferit răniri în timpul acestei întâmplări tragice și șocante.
Ce nu înțeleg eu, sub nicio formă, din aceste fapte?
Nu înțeleg de ce Antena 3 pune între ghilimele, adică sub forma unui citat al literam, vorbele domnului Ponta într-o formă ciuntită. Dacă mă iau numai după textul antenist, fără să văd și videoclipul, nu pot decât să înțeleg din „știrea” A3 că premierul vorbește în numele României și nu al guvernului al cărui șef este. Tot în numele României rezultă că afirmă domnul Ponta că avem de-a face cu un moment în care această Românie realizează cât de important este parteneriatul strategic cu americanii și cu lumea occidentală. Asta, în condițiile în care domnul Ponta a spus sensibil altceva, referitor la vorbitul în numele Țării. Domnia sa a vorbit în numele Guvernului României și și-a dat cu părerea despre ce ar crede domnia sa că realizează (în sensul că își dă seama) România.
Apoi, nu înțeleg câtuși de puțin de ce domnul Ponta corespondează cu însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București și nu cu omologul său american. Chiar dacă speră domnul Ponta, așa cum a și mărturisit, că scrisoarea sa este „pentru Guvernul american”, acest înscris va ajunge, în cel mai bun caz, în copie, pe masa domnului Gordon, directorul de spațiu din ministerul de externe american, sau asistentul secretarului de stat pentru Europa, din Departamentul de Stat, cum li se spune pe la ei pe acasă. Dacă acesta va crede că este cazul, va face o mențiune verbală către șeful său, adjunctul secretarului de stat, sau va bifa în scris că premierul român și-a exprimat compasiunea, într-un registru național deschis în acest scop. Dacă nu va considera că este cazul, sau dacă nu a fost deschis un asemenea registru, știrea că domnul Ponta și-a exprimat în scris poziția pentru Guvernul american va rămâne doar pentru ochii domnului Gordon. Posibilului argument că premierul român nu are un omolog clar identificat în administrația Statelor Unite ale Americii, unde președintele lor cuprinde cele două funcții românești de președinte și de premier, îi pot aduce contra-argumentul că, fiind vorba doar de un mesaj de compasiune, oricine îi poate scrie președintelui american Barack Obama personal, fără să încalce niciun protocol.
În context, nu înțeleg chiar deloc de ce i-a zis domnul Ponta  acestui mesaj de compasiune „poziția noastră”.
Cum nu înțeleg nici ce are de-a face parteneriatul strategic și dușmanul comun cu bombele de la Boston. Nu ne putem lua după ipoteza improbabilă că domnul Ponta știe domnia sa ce știe și că astfel a ajuns la concluzia că atentatorul sau atentatorii sunt dușmani comuni ai României, Statelor Unite ale Americii și Occidentului, pe când președintele american și toți agenții și analiștii lui nu știu încă cine este autorul exploziilor și nici ce scopuri a urmărit acesta.
Singurul lucru pe care îl pricep este că domnul Ponta Victor, premierul român, vrea să facă frumos față de americani oridecâteori are ocazia. Și nu atât față de americanii-americani vrea să se arate domnia sa drăguț, ci față de cei ce își iau informațiile din presa noastră, cea de proces verbal.
Dar iar nu înțeleg de ce trebuie să facă frumos atât de stângaci și atât de șters, domnul Ponta. Ca să nu mai vorbim că un atac cu bombe pe o stradă din Boston este cea mai nepotrivită ocazie să te arăți drăguț când faci frumos.


2 comentarii:

  1. Pai Tonta procedeaza asa pentru ca asa il duce pe el mintea, ce sa-i faci.
    E cea mai tampita idee sa vii cu astfel de mesaje intr-un astfel de moment si sa mai bati si campii cu parteneriatele strategice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, cam așa este... Mai mult chiar, între timp s-au identificat și inamicii comuni împotriva cărora urma România să facă „orice efort și sacrificiu” justificat de Parteneriatul strategic România - SUA, adică doi frați, tineri și neînțeleși încă, cetățeni americani, chiar dacă de origine cecenă.

      Ștergere