luni, 23 septembrie 2013

Infractorul în flagrant public

Cam 120.000 de români, majoritatea dintre ei de la oraș, se uită noaptea devreme la televizor ca să îl vadă și să îl asculte pe domnul Radu Banciu, un ins de 43 de ani, din Târgu Mureș, școlit la Facultatea de Litere a Universității din Cluj Napoca. Ceea ce, pentru postul de televiziune ce îi găzuiește emisiunea, adică la B1, constituie cel mai mare succes de audiență din fiecare zi și din toate timpurile.


Așa că nici nu s-a pus problema ca postul de televiziune respectiv să îi închidă domnului Banciu gura, atunci când aceasta a defecalizat ideea că „ei” ar răsplăti cu 250 de lei pe oricine le-ar aduce câte o piele de câine jupuit de viu, „cum se face la foci, cum se face la șerpi”.
Domnul Banciu chiar a detaliat tehnologia de jupuire de viu a animalului, insistând asupra efectelor ulterioare scoaterii blănii în câteva secunde, gesticulând edificator cum „animalul se mai zbate, așa, de câteva ori” după care „dă ortul popii, fiecare cum i-o suna ceasul, câte zile o avea de trăit. Asta nu-i problema noastră” conchide teleastul, susținând că „ei” nu vor câinele mort sau viu, vor doar „blana să se așeze pe ea”. Apoi le atrage atenția „co-naționalilor” lor de „etnie romă” că pot intra în „cășile și curțile” oamenilor și să le ia câinii pentru jupuire de viu, pentru că „ei” vor cumpăra orice piele de câine, indiferent de ce rasă sau origine ar avea ea. În emisiunea următoare, același domn a explicat, cu lux de amănunte, că este convins că doar uciderea pe stradă, de cine apucă și prin orice mijloace, a câinilor comunitari ar putea să ne scape de acest flagel și să ne prevină să ajungem „să călcăm pe ei pe stradă”.
Este greu să îl combați pe acest domn. Nu pentru că ar avea, în vreun fel, dreptate, deoarece, evident, nu are. Este greu pentru că nu poți ajunge cu argumentele tale la publicul lui, mai ales dacă aceste argumente sunt scrise. Și mai este greu pentru că argumentele tale nu au cum să fie din categoria „pamflet”, cum și-a etichetat domnul Banciu producția împroșcată pe ecran.
În schimb, este ușor să întrebăm câțiva angajați de-ai noștri, de-ai publicului civilizat, onest și spălat al României, de ce nu au făcut nimic cu acest domn și cu postul lui de televiziune, în cele trei zile care au trecut de la săvârșirea infracțiunii de instigare publică și până la scrierea acestor rânduri?
Practic, domnul Banciu de la B1 a săvârșit fapta de a îndemna publicul prin grai și prin mijlocirea televiziunii de a nu respecta legile și de a săvârși infracțiunile de efracție, tâlhărie și uciderea cu cruzime și fără motiv a animalelor, infracțiuni prevăzute și pedepsite de Codul penal și Legea nr. 9/2008. Totodată, postul de televiziune B1 este direct asociat la săvârșirea acestei infracțiuni de instigare publică, infractorul prins în flagrant folosind tot timpul numele de „noi”, oridecâteori a îndemnat la jupuirea de vii a câinilor și de intrare prin efracție în casele și curțile românilor pentru același scop de jupuire de vii a câinlor aflați în acele proprietăți. Nici pe timpul săvârșirii infracțiunii, nici după aceea, postul de televiziune B1 nu a negat nicicum asocierea sa la săvârșirea acestei infracțiuni.
În calitate de angajatori și plătitori ai salariilor și indemnizațiilor demnitarilor și magistraților, suntem foarte îndreptățiți să îl întrebăm pe procurorul general al României de ce subordonații domniei sale nu s-au sesizat până acum de săvârșirea acestei infracțiuni, atât de domnul Banciu Radu, cât și de postul de televiziune B1, în condițiile în care ea nici nu s-ar fi putut săvârși altfel decât în public, adică în văzul respectivilor subordonați. Cu alte cuvinte, procurorii au de a face cu un flagrant văzut de toată lumea, pe care l-au ignorat cu seninătate.
Dacă procurorii ăștia nu știu despre ce vorbim noi aici, poate se uită peste Art. 324 Cod penal, să se lămurească despre ce e vorba, inclusiv cu faptul că instigarea nu trebuie să fie urmată de fapta instigatului, pentru ca instigatorul să fie procesat și pedepsit cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Apoi, pot să meargă la înregistrara emisiunii, la pagina de internet http://inregistrari.b1.ro/view-20_Sep-2013-lumea_lui_banciu-85.html și să se convingă de săvârșirea infracțiunii, între minutele 11.29 – 14.06.
Sau, poate că domnul procuror general al României și subordonații săi așteaptă ca noi, publicul civilizat, onest, plătitor de taxe și spălat să luăm exemplu de la domnul Banciu și postul său de televiziune și să ne facem singuri dreptate, chiar dacă am încălca astfel legile țării, legi pe care procurorii se pare că nu vor să le apere și să le aplice, în acest caz flagrant.
Este posibil ca printre noi să se găsească cineva dispus să ofere o sumă pentru pielea domnului Banciu, cu condiția ca acesta, la despărțirea de ea, să se zbată așa, de câteva ori, după care să trăiască câte zile o mai avea. Problema este că pielea domniei sale valorează mai puțin decât o ceapă degerată, fiind foarte groasă și tăbăcită, mai ales în dreptul obrajilor, precum și cam cheală, în rest. Așa că, mai degrabă, nimeni nu ar vrea să primească această piele, nici dacă ar fi plătit pentru asta.



4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Corect era dacă procurorii își făceau deja datoria. Dar ei nu sunt corecți. Probabil așteaptă ordin ca să acționeze, că așa sunt ei, independenți...

      Ștergere
  2. Aproape tot românul cunoaşte că fiecare pasăre piere pe limba ei.

    RăspundețiȘtergere