marți, 24 ianuarie 2017

Politica judiciară

Partidul Social Democrat are probleme cu Justiția. Prin membrii săi de frunte. Președintele fondator,  doi foști președinți și actualul președinte al partidului fie au condamnări, fie sunt în diferite etape de judecată penală. Mulți dintre „baronii” locali, destui primari și alți demnitari de la centru sau din provincie sunt în aceleași situații. În plus față de arestările spectaculoare, televizate, dar neurmate de condamnări pe măsură. Este deci de înțeles interesul pe care acest partid îl acordă subiectului justiției românești. Din poziția de partid de guvernământ. Adică, aflat la putere și învestit cu drept de inițiativă legislativă.  



Câștigând acest partid alegerile generale de la sfârșitul anului trecut, detașat față de orice alt partid, ne-am fi așteptat să se întîmple două lucruri. 

Primul ar fi fost o analiză a ceea ce s-a întâmplat. S-ar fi constatat că multe dintre acțiunile în justiție asupra leadershipului partidului au fost părtinitoare, atât în acuzare cât și în condamnare. Adrian Năstase a făcut închisoare pentru găinării, dintre care una nici măcar nu a fost clar dovedită. Ion Iliescu este acum inculpat pentru o infracțiune ezoterică, imposibil de dovedit. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă benignă, dar care a fost „încadrată” ca infracțiune. Și acestea sunt doar cele mai vestite exemple. În același timp, alți pesediști au fost uitați pe la mijlocul cercetării penale. Unii „oameni de afaceri” asociați partidului au fost închiși, alții ignorați de Justiție. 

Din constatările acestea ne-am fi așteptat să se tragă concluzia că sistemul justițiar românesc, în ansamblul său, are defecțiuni care permit strecurarea în sălile de judecată a vendetelor politice sau chiar a celor mafiotice. 

Plecând de la o asemenea constatare, ne-am mai fi așteptat ca partidul acesta să vină cu soluții holistice. Constituționale, legale și procedurale, totodată. Astfel încât întregul sistem de justiție din România să fie reparat, pentru ca nimeni, niciodată să nu îl mai poată folosi în interes de partid. Nici măcar în interes de stat. Ci exclusiv în interesul general al cetățenilor.

Deocamdată, nu există nici cel mai vag indiciu că Pesedeul a făcut vreo analiză, a tras vreo concluzie și a gândit vreo soluție holistică. Sau, măcar, vreo soluție punctuală de reparare a sistemului justițiar de la noi. 

În schimb, observăm cu ușurință cum șefii lui, ai partidului, încearcă să confiște în folos propriu același sistem care le-a creat atâtea probleme. Premierul proclamă de la tribuna publică că, dacă guvernul său are dreptul de decizie legislativă, care e problema că o face cum îl taie capul?! 

Este surprinzător că planul pesediștilor nu este de reparare a stricăciunilor care au dus la inculparea și condamnarea lor nemeritate, ci este un plan de reducere la nesemnificativ a actului de justiție. Ei proclamă senini ideea că votul popular poate anula o condamnare penală definitivă și continuă cu ideea concurentă că acceptarea la dialog internațional a unui condamnat de vârf nulifică statulul acestuia de penal. 

La atitudinea asta păguboasă se adaugă inducerea ideii că justiția este comandată de serviciile de informații, sau de unii reprezentanți ai acestora. Ceea ce face ca orice sentință să fie dubitabilă asupra onestității și dreptății făcute prin pronunțare. Așa cum pesediștii se întrec să îi acuze pe străini, în special pe americani, că impun o anumită direcție defavorabilă lor actului de justiție de la noi, din România. 

Adică, în loc să facă imposibilă ingerința în justiție a oricui din afară, ei propun o justiție alternativă, făcută în guvern, în alegeri și în relațiile internaționale. Cu sancționarea politică a oponenților acestui plan. 

Ceea ce nu este numai contraproductiv, este și anti-cetățean, până la urmă. Deoarece și ceilalți cetățeni sunt procesați de același sistem de justiție cu probleme de funcționare. Numai că ceilalți cetățeni nu au un guvern, o listă electorală sau relațiile internaționale care să îi poată albi, dacă sunt pătați cu o sentință judecătorească nedreaptă.

Fiind la începutul guvernării, Partidul Social Democrat are încă timp să își revină. Să devină responsabil și să formuleze o politică publică în domeniul judiciar care să repare tot ce e defect ori nefuncțional în sistem și să servească cetățeanul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu